MEGOSZTOM

TESZT fesztiválnapló 2022/1.

A Temesvári Csiky Gergely Színház két év kényszerszünet után megrendezi a 13. Temesvári Eurórégiós Színházi Találkozót, közismert nevén a TESZT-et. Tíz országból érkeznek előadások, jeles alkotók, világot körbejárt produkciók mutatkoznak be május 22. és 29. között a Bega-parti városban. Az idei TESZT a színház-közönség / előadó-néző viszonyok újrafogalmazására, újraközelítésére fókuszál, a jel- és hívószava a találkozás. Simon Judit fesztiválnaplójának első része.

A három hagyományos gongütéssel elkezdődött a 13. TESZT. Tagadhatatlanul meghatódtam, amikor Balázs Attila, a színház igazgatója kimondta: – Kezdődjön a fesztivál. Megnyitójában a direktor elmondta, számos színházon kívüli helyszínen is tartanak előadásokat, valamint új játszóhelyet is avatnak. Utóbbi kellemes meglepetéssel szolgált, mert a festőműhely megtartotta ugyan a nevét, de rendes kis stúdióvá alakult. 

Balázs a megnyitón azt is elmondta, hogy 24 eseményre, elsősorban színházi előadásokra, tíz helyszínen várják a nézőket, és a fesztivál nyolc napja alatt, tíz országból mintegy ötszázan – előadok, technikai személyzet – fordulnak meg a színháznál és környékén. A hatalmas logisztikát, szervezést igénylő feladatokat, a munka mennyiségéhez képest a nem túl népes csapat végezte, az önkéntesek a fesztivál ideje alatt segédkeznek. 

A TESZT létrejöttét elsősorban a polgármesteri hivatalnak köszönte meg, de felsorolta a nemzetközi seregszemle összes támogatóját. 

A városháza részéről Ruben Laţcău alpolgármester nyitotta meg szép szavakkal a fesztivált. 

A hagyományos gongütés nem volt éppen hagyományos: mindenki tetszésére az igazgató egy Évát és Ádámot kért fel az első kettőre: Kertész Éva ügyelőt és egy kicsi Ádámot, az alpolgármester nem egészen két éves kisfiát. Ez a gyerek is színházzal fertőződik – gondoltam, de bizony, amikor a direktor harmadiknak megütötte a gongot, majdhogynem kicsordult a könnyem. Mert nagyon hiányzott ez a fesztivál. Hiányoztak az izgalmas előadások, a találkozások a kedves emberekkel, a színes esernyők az utca fölött, a jó beszélgetések, a kedves pletykálkodások. 

Szóval sok örömmel telt a fesztivál első napja, és bizony nagyon büszke vagyok, hogy az Újvárad a fesztivál és a Csiky Gergely Színház médiapartnerei között tudhatja magát. Ott van ez a fesztivál szépen kivitelezett, tartalmas műsorfüzetében.

Az első produkciót máris a Festőműhelyben (nagybetűvel, mert mint mondtam, szerepet váltott a színház és a fesztivál életében) láttuk. A Horváth Csaba rendező-koreográfus nevével fémjelzett budapesti Forte Társulat nagyszerű előadása Ady Endre kevésbé ismert prózai írásaiból született Apró, véres balladák címmel. A Forte Társulatot mindig izgalommal várom, ők azok, akik képesek rendkívüli tudással és tehetséggel ötvözni a szöveget a mozgásszínházzal. Ady szövegeit Földeáki Nóra és Horváth Csaba gondozta. A költő prózában elmesélt drámai történeteinek tragikumát a szinte akrobatikus, okos, szellemes, a mai társadalmi viszonyokat tükröző mozgás és a cimbalom, nagybőgő, dob alkotta zenekar, a népzenét a dzsesszé komponált muzsikája tette még megrázóbbá. Emberi és társadalmi történetek szóval, testekkel, hangszerekkel elmesélve szinte üres színpadon, az alkotók rendkívüli tehetségét, érzékenységét dicsérik. Újra és újra izgalmas, tudom, hogy közhely, de tényleg az értelemre és érzelemre ható előadással érkezett Horváth Csaba társulata. 

Este a temesváriak Silviu Purcărete rendezte Az ember tragédiája előadását mutatták be a fesztivál közönségének, akik között neves színházkritikusok is vannak. Az előadás kétszer láttam (online és élőben), írtam is róla az Újváradban https://www.ujvarad.ro/kritika/adamok-evak-luciferek/ Nem mentem be harmadszor megnézni, inkább csavarogtam kicsit. 

Amikor egy zenekar kvázi osztrák-magyar birodalmi „egyenruhákban” vonult az Opera téren, valamint a színház utcájában, a színes ernyők alatt, azt hittem, a fesztivál tiszteletére fújják, de kiderült, hogy nem. Az önkéntesekből összeállt bandérium minden vasárnap este szórakoztatja a járókelőket. Felelevenítettek egy szép hagyományt.

Hát így telt az első nap. Jó volt és jónak ígérkezik a többi is. 

Viszlát holnap.  

A TESZT teljes programja a www.teszt.ro weboldalon érhető el.