MEGOSZTOM

Ünnepek a szemnek

Idei Jakobovits-díjasok: Jankó Szép Noémi és Márton Katalin 

Két nagyváradi művész, egy keramikus, s egy mostanság elsősorban a papírral, mint anyaggal foglalkozó érdemelte ki 2023 januárjában a Jakobovits Miklós Társaság magyar kultúra napi díját.

Tíz éves tevékenységre tekint vissza az In Memoriam Jakobovits Miklós Társaság, mely alapító okiratában azt a művészeti szemléletet és tenniakarást vállalta fel, amelyet Jakobovits Miklós képviselt élete folyamán.

Minden évben a különböző szimpóziumok, kerekasztal megbeszélések, kiállítások, nyitott műhelyek, művészeti rendezvények mellett a Magyar Kultúra Napján átadhattuk az In memoriam Jakobovits Miklós-díjat egy-egy olyan művészt állítva a figyelem központjába, aki példaadó lehet s aki alkotói és társadalmi tevékenységével megérdemli a ráfigyelést.

Ebben az évben két művész, Jankó Szép Noémi és Márton Katalin képzőművészek a díjazottak. Két olyan művész, akik szakmai téren különös mélységekig és magasságokig jutottak el és szívvel-lélekkel létrehozott alkotásaik az univerzális művészet kontextusában értelmezhető szellemi értéket képviselnek.

Mindketten színvonalas országos és nemzetközi szimpóziumok, kiállítások, művészeti rendezvények folyamatos meghívottjai, résztvevői. Rendkívül fontos és példaértékű az alkotói munkájukkal párhuzamosan folytatott művészet-oktatói tevékenységük is. Szellemi energiák katalizátoraiként generációk lépéseit egyengetik maximális ráfigyeléssel és elképesztő hatékonysággal, hogy felfedezzék s értékeljék a sajátosat, a szépet, az alkotás, a kreativitás örömét. 

Jankó Szép Noémi alkotásaiban a láttatás sajátos hangszerelése a közeledés rendkívüli alázatával párosul és lényegíti át úgy a kerámia, mint a papír vagy tűzzománc alkotásait, rajzait, kollázsait. Szereti, simogatja a formát, s az érzetek titkokkal teli világába, különleges szellemi élmények körébe vezet. Halk szavú, költői közeledés ez, mely maximális szakmai és szellemi igényességgel párosul. 

Az eszköztelenség, a „kevéssel lényeget” elvét éli, követi. Éli, élvezi és pillanatnyi érzéseivel gazdagítja, hangolódik rá az anyag üzeneteire. Az elképesztően érzékeny s egyben könnyed formakezelés elmélyült lényeg-kereséssel párosul.

Kiegyensúlyozottság, harmónia, kifinomultság Jankó Szép Noémi emberi jellemzői, s ez fordítódik le munkáiban, kerámia, papír és tűzománc alkotásaiban, az anya-párnák, párna-családok, kerámia és papír bogarak, csoda-kertek világában. Egyfajta felszentelt rácsodálkozás ez az anyag sugallataira. 

Munkái simogatni való, igazi kerámia-teremtmények. Vizuális költemények.

Márton Katalin is sokoldalú művész. Rajzol, fest, mintáz, installál Az utóbbi időben egyre inkább merített papírral, papírművészettel, a cellulóz lehetőségeivel foglakozik.

A merített papír egy igen izgalmas, képlékeny anyag. A síkban, térben jól formálható papírpép remekül követi Kati temperamentumából adódó, hirtelen elhatározásait, gesztus-szerű intervencióit s szándékát: láthatóvá tenni, vizuális élménnyé formálni a pillanat káprázatát.  

Belefeledkezik és teljesen azonosul a papír, a papírpép kifejezési lehetőségeivel. A mindennapi tárgy, lehet az szék, ruha, zár, kulcs, ablak, metafizikus látvánnyá, mágikus tárggyá nemesül.

Sorozatokat épít egy-egy téma köré. Színben, formában, különböző hangulatokban járja körül, bontja ki az egy témában rejlő vizuális özeneteket.
Legutóbbi hófehér merített papír installációit méltán értékelte a szakma.  A Szállj-szállj magasra lapok leheletkönnyű látványa elvarázsolta s megremegtette maga körül a teret.

Paul Klee mondta egykor, hogy a jó munka „ünnep a szemnek”. Igen, ünnep a szemnek és a léleknek!