MEGOSZTOM

Újvárad, nyári összevont szám

Összevont, július-augusztusi (7-8.) számával jelentkezik az Újvárad folyóirat, A kő nem mindig marad című beköszönő publicisztika egy, a váradi szecesszióról szóló előadás tanulságaira reflektál. Az Irodalom rovat László Noémi, Tőzsér Árpád, Dimény H. Árpád, Oláh András, Lapis József versei mellett Visky András, Murányi Sándor Olivér, Bódi Péter és Baranyai László prózáját kínálja. Janus Pannonius halála 550. évfordulójára új fordításokból, átiratokból készült összeállítással jelentkezik a lap, Áfra János, Balázs Imre József, Nemes István és Vass Tibor írásaival. A piros kalap írója címmel jegyzi az esszét Demény Péter. 

Ungvári-Zrínyi Kata a Galéria rovatban Daradics Árpád és Altneder Péter közös szovátai kiállítását méltatja. A Fehér zongora címmel Gabriela Feceoru készülő regényéből a Dialog rovat kínál részletet. A Tandemben Magyari Sára szerzőtársa Somogyi Attila, a téma a fesztiválszervezés.

Szunyogh Szabolcs egy ellentmondásos megítélésű főpap, Andrej Septickij ukrán görögkatolikus érsek portréját rajzolta meg. A Kultúra rovatban Pósa Tibort, a Festum Varadinum fesztiváligazgatóját Fazakas Márta faggatja. A Kortárs klasszikusaink sorozat Tamás Dénes előadásának szerkesztett változatát kínálja Mészöly a napsütötte sávon címmel. Az Arcanum adatbázis alapítójával, Biszak Sándorral Szűcs László beszélgetett, míg Török Violát, a Spectrum Színház vezetőjét Tasnádi-Sáhy Péter faggatta Az önálló társulat szabad műsorválasztást jelent címmel. 

A Kritika rovatban a díjnyertes váradi színielőadást, Az öngyilkost Simon Judit értékeli. Mayer Ágota Lábrakelt história, avagy újabb Trianon-legendák nyomában címmel Ablonczy Balázs új kötetét mutatja be. Szlopp Bernadett a felvidéki Fellinger Károly Zebra az autómosóban című gyermekvers-kötetét értékeli, míg Felhőjárta médiamunkák tára címmel Szűcs László ír Székedi Ferenc életmű válogatásáról. Bozsódi-Nagy Orsolya Átvilágítás szeretettel címmel Cristian Mungiu R.M.N. című filmjét, Sós Timothy pedig a Rémálmok sikátora című új Guillermo del Toro mozit elemzi. Rendhagyó emléket idéz fel az Előhívásban A besúgóm címmel Kőrössi P. József.

Az Újvárad kapható a jobb erdélyi könyvesboltokban, nagyváradi, debreceni és budapesti hírlapárusoknál, az Írók Boltjában, az ISBN-ben, illetve a holnap.ro online könyváruházban. A lapszám olvasható a Laptapir.hu oldalon is.