MEGOSZTOM

Újvárad, februári lapszámajánló

Idei második számával jelentkezik az Újvárad folyóirat. Verset Demény Péter, Szente B. Levente, Kerényi Tamás és a most debütáló Nagy Evelyn, míg prózát Zsidó Ferenc, Vida Krisztina és Paulon Viktória közöl. Tolsztoj a buszmegállóban címmel méltatja Lajtos Nóra jelentkezik esszével. A szám képzőművészével, Buzási Gyopár animációs rendezővel Vágykép, valóság és csapatmunka címmel beszélget a Galéria rovatban Sánta Miriám.

A hűségről és a hűségtelenségről szól a Tandem, Magyari Sára újabb szerzőtársa Bagosi Zsolt kutatóorvos. A Kultúra rovatban Fazakas Márta készített interjút Boros Kinga dramaturggal, a Hungarosaurus dacus produkció munkatársával. Szlopp Bernadett Wagner Nándor szobrász centenáriumi kiállítására kísérte el a PKE hallgatóit. Simon Judit Kisebbségi színházak: újrakezdés Szatmáron címmel ír a szatmári Ifeszt legfontosabb előadásairól.

A Társadalom rovat a népszámlálás első eredményeit értékeli, Veres Valér szociológussal „A magyar nyelvű romák jelentik az erdélyi magyarok demográfiai erőforrását” címmel Cseke Péter Tamás beszélget, míg A statisztika az államérdek szolgálatában címmel Mayer Ágota közöl véleményanyagot.Kósa Szigeti Zsófia a szatmári színtársulat Csongor és Tündéjét méltatja A káosz nyugalma címmel, Nádas Péter Rémtörténetek című regényét Le Julianna Phuonglinh ajánlja, míg a Játszma című magyar filmet Beretvás Gábor elemzi. Kőrössi P. József az Előhívásban A tanítványok bevonulnak a terembe. Gazsi címmel búcsúzik Tamás Gáspár Miklóstól. Az Újvárad már kapható a lapárusoknál, a jobb könyvesboltokban, online olvasható a Laptapir.hu oldalon, s előfizethető a Holnap.ro könyvwebboltban.