MEGOSZTOM

Újvárad, 2022 május

Májusi számával jelentkezik egy Könyvműhely melléklettel kiegészítve az Újvárad folyóirat. Tamás Dénes, Varga Melinda, Sokacz Anita és Nyirán Ferenc versei mellett Pámer Gábor és György Alida prózáit kínálja az irodalom rovat. Odüsszeusz szolilokviuma címmel a Dialog/Párbeszéd rovatban Traian Stef ír a román nyelvben elszaporodott kicsinyítő képzőkről. A Tandemben Albert Dénes újságíró és a rovatgazda Magyari Sára ír a sajtószabadságról – emberül. A Galéria rovatban Horváth-Kovács Szilárd interjúja mutatja be a szám képzőművészét, Benedek Leventét. A 80 éves Gálfalvi Györgyöt köszönti Markó Béla Gálfalvi-oximoronok című esszéje. Két beszélgetést kínál az interjú rovat: Sebestyén Aba színész-rendezőt Tasnádi-Sáhy Péter, míg Kertész Melinda újságírót Cseke Péter Tamás kérdezte. Simon Judit Woyczek magánya címmel a szatmári színtársulat Büchner-előadását méltatja, míg Hegyi Réka a kolozsváriak Oidipuszát, Andrei Șerban rendezését. Fehér Imola a Borostyán Produkciós Iroda Játszótársak című, a Kosztolányi házaspárról szóló előadását ajánlja. Németh Júlia recenziója a Vigasz és öröm című albumot mutatja be, Kiss András főorvos művészeti gyűjteményét. Képet, hangot, követ temettünk címmel a nemrég elhunyt Szkárosi Endre intermediális művészről ír az Előhívásban Kőrössi P. József.

A Könyvműhely mellékletben az Újvárad körkérdésére fogalmaz meg véleményt a romániai magyar könyvkiadás helyzetéről néhány érintett szakember: Gálfalvi Ágnes (Lector), Dávid Gyula (Polis), H. Szabó Gyula (Kriterion), Ifj. Király István (Mentor Könyvek), Burus Endre (Pro Print), Demeter László (Tortoma), Sarány István (Hargita Népe).

Az Újvárad kapható a jobb erdélyi könyvesboltokban, budapesti, nagyváradi és debreceni hírlapárusoknál, az Írók Boltjában, az ISBN könyves galériában, továbbá a holnap.ro online webshopban.