MEGOSZTOM

Elszerencsejátékozta újságírói függetlenségét a Ringier Románia

A szakmai szervezetek szerint a romániai sajtószabadságot évek óta veszélyezteti, hogy a politikai pártok költségvetési pénzből megvásárolják a lapok jóindulatát. A múlt évben egy új jelenség is megnyilvánult a hazai médiapiacon: a szerencsejáték-lobbinak engedve a profitot előtérbe helyező külföldi tőkéjű kiadóvállalatok kényszerítik az újságírókat a függetlenségük feladására. A svájci Ringier romániai érdekeltségeinél történteket foglaljuk össze. 

Több esemény is megrengette tavaly, közvetlenül a 2024-es választássorozat előtt a román sajtópiacot. Mindegyik a svájci Ringier kiadóvállalathoz kapcsolódik, amelyik lefejezte a portfóliójához tartozó Gazeta Sporturilort és az ország legjelentősebb tényfeltáró újságává fejlesztett Libertateát, emellett a Románia addigi egyetlen nyomtatott sportnapilapjának print kiadását is megszüntette. Utóbbi intézkedést a nyomtatott lapok iránti kereslet visszaesésével, a menesztéseket „a médiacsoport vezetőségével való együttműködés hiányával” magyarázta a tulajdonos. Ezzel szemben az érintettek az újságírói munkába való durva beavatkozással és a sajtószabadság lábbal tiprásával vádolták a Ringiert.

Az érintett lapok

Az 1924-ben alapított Gazeta Sporturilor nem csak Románia, hanem Európa egyik fontos, patinás sportlapja volt, amelyet közel 100 éven keresztül adtak ki. A rendszerváltás után többször is gazdát cserélt, a kilencvenes években egy ideig még a Ringier tulajdonában is volt, majd 2003-ben Dan Voiculescu politikus-üzletember Intact sajtótrösztjéhez került. Ekkor nevezték ki főszerkesztőnek Cătălin Tolontant, akinek a vezetésével a legnagyobb sportlappá és az egyik legnagyobb romániai napilappá fejlődött, a példányszáma 2009-re elérte a 65 ezret. A Gazeta Sporturilor szárnyalásához hozzájárult lapigazgatóként az ország egyik legtekintélyesebb sportújságírója, az idén 78 éves Ovidiu Ioanițoaia is. A tulajdonosának nagy nyereséget termelő lap egyébként önállóságot élvezett az Intact médiacsoporton belül. Cătălin Tolontan még azt is megengedhette magának, hogy bírálja a munkaadóját, Dan Voiculescut, amiért politikai fegyverként használja a tröszt többi termékét, elsősorban az Antena3 hírtelevíziót. 

A Gazeta Sporturilort 2018-ban vásárolta meg újra a Ringier, pontosabban a svájci kiadó és a bolgár Sportal Media csoport társulása, a Ringier Sportal vállalat. A főszerkesztő Cătălin Tolontan maradt. A tulajdonosváltás után a lap némiképp profilt is váltott: a sportról szóló cikkek mellett egyre gyakrabban közölt tényfeltáró anyagokat más területekről is. Tolontan irányítása alatt felgöngyölítették például a hígított kórházi fertőtlenítőszerek és a bukaresti Colectiv-tűzvész kórházi fertőzés miatt elhunyt sérültjeinek ügyét, mindkettőnek nagy visszhangja volt Romániában.

Az 1989. december 22-én délután alapított Libertateát a rendszerváltás utáni első független napilapként emlegeti a román sajtótörténet. Lapelődje a kizárólag fővárosi terjesztésű Informația Bucureștiului volt. A Ringier Románia 1994-ben megvásárolta, és 1996-ra országos napilappá bővítette. Olvasottságát növelte, hogy a svájciak nyomdatechnológiának köszönhetően az első színes romániai napilap lehetett. A Ringier 1999-ben úgy döntött, hogy a magyarországi és szlovákiai lapjainak mintájára a Libertateát is bulvárosítja. A döntés nagyot lendített a példányszámon, ami a lap fénykorában, a 2000-es évek elején a 250 ezret is elérte, és ezzel hosszú évekig uralta a hazai sajtópiacot.

Újabb váltást 2014 hozott, amikor a tulajdonos döntésére a Libertatea ismét rebrandingen esett át: bulvárlapból politikai napilappá változtatták. Szerkesztőségének összetétele módosult, és elkezdett következetesen foglalkozni a nagy, általános témákkal, a politikától a külföldi hírekig. Ezt a váltást teljesítette ki Cătălin Tolontan érkezése 2018 nyarán. Az újságíró otthagyta az akkor már a svájciak résztulajdonában lévő sportlap főszerkesztői székét (utódja Cătălin Țepelin lett), miután a Ringier Románia tartalomigazgatójává nevezték ki. Neki köszönhetően néhány év alatt az egykori bulvárlap az ország legjelentősebb tényfeltáró újságjává fejlődött. A Libertatea göngyölítette fel például a két nagy biztosító, a City Insurance és az Euroins csődjének hátterét, a cikkeik nyomán körvonalazódó plágiumvádakba bukott bele Florin Roman digitalizálásért felelős miniszter, de riporterei jelen voltak a világ legforróbb pontjain, köztük az ukrán-orosz fronton is.

A médiafogyasztási szokások változásának hatására a Ringier két nagy romániai napilapjának példányszáma is zsugorodott 2023-ban, de még így is kiemelkedőnek számított a hazai sajtópiacon. A BRAT adatai szerint tavaly április és június között a Libertatea 19 262, a Gazeta Sporturilor 11 678 példányban jelent meg, a napilapok közül csak a Click (32 355) előzte meg őket. Megemlítendő, hogy a hatvan újságírót foglalkoztató sportlap 2018-ban, amikor a Ringier Sportalhoz került, 20 ezer példányban jelent meg, és 2022-ben félmillió eurós profitot termelt. Nyilván a nyereséghez elsősorban az online reklámokból származó bevételek járultak hozzá. 

A profitot az alapozta meg, hogy a két lap internetes kiadásának olvasottsága hasított a múlt év első felében: az országos toplistát sajtó kategóriában vezető libertatea.ro-nak havonta több mint 9 millió, a rangsorban tizenegyedik gsp.ro-nak közel 4 millió egyedi látogatója volt. A későbbi események megértéséhez érdemes tudni, hogy a két lap nagy összegű reklámszerződéseket kötött a szerencsejátékipar fontos szereplőivel, és a Gazeta Sporturilort kiadó svájci-bolgár Ringier Sportal vállalat bolgár kisebbségi (49 százalékos) résztulajdonosa pedig Stilian Shishkov üzletember, aki egyben a Bolgár Szerencsejáték Szövetség elnöke is.

Az első problémák

A múlt év első hónapjai látszólag feszültségmentesen teltek a két napilap szerkesztőségében, legalábbis a kiadóval való viszony szempontjából. Sőt, 2022 őszén Cătălin Tolontan még arról írt véleményanyagot a Libertateánál, hogy a Ringier Románia soha nem szólt bele a napilap tartalmába. Cikkét az egyik munkatársának védelmében írta meg. Iulia Marian 2022 nyarán közölt írást annak a bírósági ítéletnek az indoklásáról, amellyel az igazságszolgáltatás leállította a One United Properties ingatlanfejlesztő vállalat Bukarest egyik zöldövezetére tervezett építkezéseit. Az utóbbi cég igazgatótanácsának elnöke Claudio Cisullo, aki tagja a Ringier Románia anyacége igazgatótanácsának is. A cikk megjelenése után egy e-mailben az olasz üzletember az olvasók félretájékoztatásával vádolta az újságírónőt, és bepanaszolta a Libertateát a svájci sajtótröszt vezetőinél.

Ezt az eseményt azért is volt érdemes részletezni, mert a román médiapiac megfigyelői összefüggésbe hozzák a Ringier Románia vezérigazgatójának 2023 júliusában bejelentett távozásával. A lemondása után néhány héttel tragikus hirtelenséggel elhunyt Mihnea Vasiliu az egyik legelismertebb sajtómenedzser volt az országban, több mint egy évtizedig a Media Pro médiabirodalmat is irányította. A 13 évig tartó mandátuma alatt a Ringier Románia jelentősen terjeszkedett, a portfóliójába került a nyereséget termelő eJobs álláshirdető platform és az imobiliare.ro ingatlanportál is. A médiapiaci hírekre szakosodott paginademedia.ro szerint hivatalosan ugyan Mihnea Vasiliu önként távozott, de a színfalak mögött Zürichben döntöttek a menesztéséről, mert a Libertatea ártott Claudio Cisullo üzletember romániai érdekeltségeinek. Utódját mindenesetre Marc Walder, a Ringier svájci vezérigazgatója személyesen jelentette Bukarestben a napilap munkatársainak, arról biztosítva az újságírókat, hogy a kiadó továbbra sem kíván beavatkozni a munkájukba.

Menesztették a Gazeta Sporturilor főszerkesztőjét

Október 3-án a Gazeta Sporturilor főszerkesztőjétől vált meg a Ringier, csakhogy Cătălin Țepelin nem lemondott, hanem hivatalosan is kirúgták. A sportnapilap és a Libertatea szerkesztősége még aznap közös közleményben tiltakozott a kiadóvállalat döntése ellen. Miközben a svájci cég sportkiadványokért felelős divíziója, a Ringier Sports Media Group igazgatótanácsának elnöke, Robin Lingg „a médiacsoport vezetőségével való együttműködés hiányával” és „a lapfejlesztési stratégiával kapcsolatos nézetkülönbségekkel” indokolta a főszerkesztő leváltását, az érintett teljesen másképp írta le kirúgása okait. 

Cătălin Țepelin a közösségi oldalán posztolt bejegyzésében feltárta, hogy a Ringier a tulajdonosok kereskedelmi érdekeinek akarta alárendelni a szerkesztőség munkáját. Felidézte, hogy néhány héttel korábban, 2023. augusztus 28-án Cătălin Tolontannal, a Libertatea tartalomigazgatójával együtt Zürichben tárgyalt a médiaholding vezetőivel, akiknek átadták a két romániai szerkesztőség 25 vezető munkatársának aláírását tartalmazó levelet. „Ebben felemlegettük, hogy a tulajdonosok képviselői több alkalommal jelezték, szeretnék a kereskedelmi érdekek alá rendelni a szerkesztőség munkáját. Márpedig az újságírói függetlenségbe való beavatkozást nem csak a Ringier szakmai-etikai kódexe tiltja, hanem a romániai törvények is” – írta bejegyzésében Țepelin. 

Az már a Gazeta Sporturilor és a Libertatea munkatársainak közös közleményéből derült ki, hogy pontosan miről volt szó. A 89 újságíró aláírásával ellátott állásfoglalás szerint a főszerkesztő menesztése összefüggésben áll a Ringier-vezetők kérésének elutasításával, hogy még megjelentetésük előtt mutassák be a menedzsment képviselőinek azokról a szerencsejáték-szervező cégekről szóló cikkeket, amelyek hirdetnek a tröszt lapjaiban. Közlésük szerint ilyen kérés július 31-én és augusztus 8-án is érkezett a szerkesztőséghez, Cătălin Țepelin pedig mindannyiszor elutasította. „Határozottan tiltakozunk a hasonló módszerek ellen, és bejelentjük, hogy minden törvényes eszközt felhasználunk a román olvasóközönség független sajtóhoz való jogának megvédésére. Ezt a nyilvános közleményt több tucat újságíró jegyzi, aki nem hajlandó alku tárgyává tenni az ahhoz fűződő jogát, hogy az olvasóit szolgálja, ne pedig kormányokat, cégeket vagy tehetős pénzembereket. Mi a Ringier társaság és annak szakmai-etikai kódexe iránt vagyunk lojálisak, és sohasem azokkal szemben, akik véleményünk szerint megtorlással reagálnak egy legitim és bizonyított belső felhívásra” – olvasható a két szerkesztőség állásfoglalásában. A főszerkesztői posztról menesztett Cătălin Țepelint egyébként a két lap munkatársai felállva tapsolták meg, amikor elhagyta a szerkesztőséget. Másnap a Gazeta Sporturilor vezető anyagban számolt be a történtekről „Nem voltunk hajlandóak láttamoztatni a szerencsejáték-szervező cégekről szóló cikkeinket” címmel.

A sportnapilap főszerkesztőjének menesztése után állást foglalt több szakmai szervezet is. Az Active Watch és a Független Sajtóközpont leszögezte, hogy a Ringier vezetése megsértette a Gazeta Sporturilor szerkesztői függetlenségét. Ugyanaznap az egyik legtekintélyesebb román újságíró, a korábbi főmunkatárs Cristian Tudor Popescu bejelentette, többé nem közöl a sportnapilapban. Állást foglalt az ügyben több más neves sajtós is, egyikük – a köztelevízió volt vezetője, Stelian Tănase – például azt írta a Facebook-oldalán: „A kaszinók diktálnak, a svájciak pedig alávetik magukat”. Később megszólalt maga Marcel Ciolacu miniszterelnök is, aki természetellenesnek nevezte, hogy a „szerencsejáték-iparnak ekkora hatalma legyen”, az Európai Bizottság pedig bejelentette, hogy „nyomon követi” a Ringier román lapjainál történteket, a Nemzetközi Sportsajtó Szövetség szintén egy elítélő állásfoglalást tett közzé.

Cătălin Tolontant is lapátra tették 

Egy hónappal később újabb csapás érte a Gazeta Sporturilort: a Ringier Sports Media Group november elsején bejelentette, hogy megszünteti a nyomtatott kiadást, és az aznapi volt az utolsó lapszám. Közölték azt is, hogy Cătălin Tolontan tartalomigazgatói hatásköre többé nem terjed ki a sportnapilapra. A kiadóvállalat a döntést a példányszámok meredek (öt év alatt 27 százalékos) zuhanásával indokolta. A Gazeta Sporturilor munkatársait főként az háborította fel, hogy senki sem konzultált velük a drasztikus lépés bejelentése előtt, így erre az olvasókat sem tudták felkészíteni. A romániai sajtópiaci fejlemények november közepére a nemzetközi sajtó ingerküszöbét is elérték, „Így ölték meg a fogadások Románia legnagyobb sportújságját” címmel is jelentek meg beszámolók.

Ezután még jobban felgyorsultak az események a Ringier Romániánál. A kiadóvállalat december 6-án bejelentette, hogy megválnak Cătălin Tolontan tartalomigazgatótól, a Libertatea két főszerkesztő-helyettesétől, Iulia Roşutól és Camelia Stantól, illetve menesztik a napilap ötven újságírójának egyötödét. Közleményében a Ringier Románia azzal indokolta a döntést, hogy 2018-hoz képest 64 százalékkal visszaesett a nyomtatott példányszám, költségcsökkentésekre van szükség, ezért a továbbiakban az online tartalomra kívánnak koncentrálni. Az Active Watch és a Független Sajtóközpont így reagált erre egy közleményben: „A Ringier váratlan és agresszív döntése megfosztja a romániai médiateret az egyik legaktívabb és leghatékonyabb oknyomozó újságírócsapat hangjától, a demokrácia szempontjából rendkívül fontos időszakban, a 2024-es választási szuperév előtt”. Az ügynek néhány nappal később nemzetközi visszhangja is lett, miután a tekintélyes AFP hírügynökség ezzel a címmel közölt részletes beszámolt róla: „Elbocsátások sújtják a román médiát a sajtószabadsággal kapcsolatos aggodalmak közepette”.

December folyamán a Gazeta Sporturilor és a Libertatea több munkatársa sorra jelentette be, hogy nem kíván többé a Ringiernek dolgozni. Döntésüket azzal indokolták, hogy a svájci tröszt romániai lapjai már nem garantálják az újságírók szabadságát. December közepén önként távozott a Libertatea főszerkesztője is. „A Ringier döntései nemcsak elvi és emberi, hanem stratégiai szempontból is helytelenek” – indokolta döntését Dan Duca. Ezután több tucat romániai személyiség, civil szervezet és vállalat vállalt szolidaritást a Libertateától elbocsátott újságírókkal. Nyílt levelükben felhívták a figyelmet arra, hogy 2024-ben négy választást is tartanak a Romániában, majd megállapították: „az éleslátó újságírás hiánya” megteremti a feltételeket az illiberalizmus, a szélsőséges és diszkriminatív diskurzusok terjedéséhez, és nyitva hagyja az utat a korrupció és a jogállamiság megsértésének állandósulása előtt. A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) is aggodalmát fejezte ki a Ringiernél történt elbocsátások miatt. A szervezet azt is bejelentette, hogy a továbbiakban nyomon követi a romániai sajtószabadság állapotát, és különösen azt, hogy a sajtóba nagymértékben befektető szerencsejáték-ipar milyen hatással van az újságírás feddhetetlenségére Romániában.Cătălin Tolontan felmondási határideje idén január 10-én járt le a Libertateánál. Az újságírónak aznap jelent meg az utolsó véleményanyaga a napilapban. „Amikor a Ringier tulajdonosai az érdekeiket védve a barátaik segítségére siettek, nemet mondtam. Nem azért dolgoztam annyi éven keresztül, hogy elfogadjam a feudalizmust, bármilyen színezete is legyen. Független újságíróként érkeztem a Libertateához, és így is fogok távozni” – írta Tolontan.