MEGOSZTOM

Parasztopera, workshop házavatóval

Véget ért a 9. HolnapUtán Fesztivál Nagyváradon. A programban szerepeltek előadások, workshop és tiltakozás. Az idei seregszemle a színház és zene együtthatására épült. A fesztivál hangulatára rányomta a bélyegét, hogy a Bihar Megyei Tanács szándéka megszüntetni a nagyváradi román és magyar színház, valamint a filharmónia jogi státusát és összevonni a három intézményt egy mega kulturális központba. Ezért a tiltakozások. A színház örömét viszont nem lehet elvenni sem a színészektől, sem a közönségtől. Simon Judit fesztiválnaplójának negyedik, befejező része.

Fesztivált zárni mindig kicsit szomorú, de lehet, csupán én sajnálom, amikor véget ér. Mert jó dolog estéről estére, sőt van, amikor naponta kétszer is színházba menni, ismerősökkel, barátokkal találkozni, új ismeretségeket kötni.

Például vasárnap, a seregszemle utolsó napján, mekkora öröm és meglepetés volt találkozni Závada Pál íróval, aki a kolozsvári könyvvásár után, barátaival hazafelé tartva megállt Váradon, megnézte az újvidékiek előadását, részt vett a Léda-ház avatásán. Színház előtt, utána másnap délelőtt kerékpárral járta a várost. Mondta, nagyon szeret biciklizni, bérelt egyet és körbekarikázta készülő új regényének helyszíneit. Megígérte, hamarosan visszatér Váradra, könyvet is bemutat, sétálni is elvisz magával.

A fesztivált két esemény zárta: az Újvidéki Színház előadása és a Tárnoki Márk fiatal rendező vezette workshop eredményeként létrejött előadás, valamint az ezzel egybekötött házavató.

Az Újvidéki Színház először szerepelt Nagyváradon, és a Parasztopera előadásával jó erősen mutatkoztak be közönségnek, szakmának egyaránt. Pintér Béla és Darvas Benedek darabját Keresztes Attila rendező, a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat művészeti vezetője állította színpadra. Mit mondjak? A Pintér–Keresztes kombináció eleve nagyon izgalmasnak ígérkezett, hozzájuk adva a remek újvidéki színészeket, igazi csemegét vártam. És kaptam.

A romos, elhagyott, tehénylepényekkel teleszórt templombelsőben műanyag tehén, bárány, terhes nő, jászolra emlékeztet, pedig ami történik a továbbiakban, az minden, csak szentség nem. Tragédia és komédia egyben, komédiába fulladó tragikus sorsok zenés beszéddel, idézőjelbe tett opera-stílusban, végtelenül humorosan előadva. Élő zenére komponált énekkel és koreográfiával, tűpontos játékkal, szenzációs ötletekkel, nagyszerű színészi játékkal. Ballada életről és halálról, bűnről és a büntetlenség reménytelenségéről. Bővebben az egyik későbbi Újváradban.

Este átvonultunk a Léda-házba, a nem váradiaknak mondom, ebben a villában élt Brüll Adél, Ady Lédájának a családja, s olykor maga a múzsa is. Az épület hosszú éveken át lakatlanul tengődött, most, némi felújítás után, a Szigligeti Színház vette birtokba, pótlandó a stúdiót, ahonnan ki kellett költözniük. A kiköltözésről már sokan, sok helyen beszámoltak, beszámoltunk, most nem térnék ki a részletekre. Tény, hogy egy jól felszerelt színházterem, és három játszóhelyre is alkalmas próbaterem helyett, a Léda-házban van egy nagy terem és két kisebb szoba.

Az épület felújítása annyira friss, hogy a padló lakkozásának a szaga még csípte a szememet, mialatt néztem a marosvásárhelyi és kolozsvári színészhallgatók produkcióját. Tárnoki Márk, aki a fiatalokkal workshop-ozott, nem ismeretlen a váradiak számára, ő állította színpadra a Sybill című operettet.

A fiatal rendező tartotta magát a fesztivál zene és színház tematikájához, különböző műfajú muzsikákra improvizáltatta a hallgatókat, vagy rendezett jelenteket. A téma: kinek, milyen történet jut eszébe az adott zenéről. A produkcióból kiderült, hogy humorban nincs hiány, de kicsit több fantázia lehetett volna. Mindegy, mindig jó dolog tehetséges fiatalokat látni.

A produkció után Czvikker Katalin főigazgató lezárta a 9. HolnapUtán fesztivált, úgyhogy a főszervező Fazakas Márta művészeti titkár, és az egész stáb is végre lazíthatott. Itt is, mint mindig a fesztiválon, a váradi színházak sorsáról folyt a szó.

A fesztiválnak vége, de továbbra is: járjanak színházba. Érdemes. És olvassák az Újváradot itt is és nyomtatásban is. Holnap ilyenkor már itt lesz a júniusi szám online változata. Keressék!