MEGOSZTOM

Lapjárás ifjú kezekben

Egy új online ifjúsági lap, a Majomsziget.ro indulása körül bábáskodva ültünk le beszélgetni pár hete vagy harminc nagyváradi középiskolással, akik a téma iránt némi érdeklődést mutattak. Élve a találkozás adta lehetőséggel, mialatt azon diskuráltunk, miként művelődnek, tájékozódnak, tanulnak a tizenévesek, milyen eszközöket használnak, hogyan, milyen közösségi oldalakon lógnak előszeretettel és huzamosan, közben gyors felmérést dobtunk össze általános médiafogyasztási szokásaikról. Az ad hoc vizsgálat nyilván sem nem reprezentatív, sem nem elég szakszerű, ám eredményei ettől függetlenül meglehetősen egyértelműek. 

A Nagyvárad jobb középiskoláiból verbuválódott, jellemzően 16-18 éves társaság kézfelemeléssel és kommentekkel válaszolt kérdéseinkre, melyek közül az első úgy hangzott: az elmúlt egy hónapban kinek a kezében járt legalább egy alkalommal nyomtatott sajtótermék. Nos, egyetlen kéz sem emelkedett a magasba. Hasonló képet kaptunk, amikor a kérdés úgy szólt, hányan néztek tévéműsort, televízió előtt ülve az elmúlt egy hónapban. Egy lány a biztonság kedvéért megkérdezte: „Az számít, amikor a sorozatot néző anyám háta mögött átmentem a nappalin?” Rádiót kábé egyharmaduk hallgatott, kizárólag autóban ülve, de hogy mit, arra már senki nem emlékezett. Jobb hír, hogy a társaság fele olvasott könyvet egy hónapon belül, igaz, közülük csak minden második nem azért, mert kötelező volt. Ami a telefonjaik (tabletgépeik) képernyőjén médiatartalom-hordozóként leggyakrabban megjelenik, az mind social media: Instagram, Facebook, Tik-tok, YouTube, Spotify, utóbbi kettőn nem feltétlenül zenéket, hanem tematikus videókat és/vagy podcast-eket is néznek, hallgatnak. 

A találkozó második részében, szünet után kiosztottunk a társaságnak egy-egy példányt a friss Újváradból. Érdeklődve lapozgatták, szagolgatták, forgatták, pontosan úgy, mint egy igazi kuriózumot. Igen, jó volt látni a lapot a fiatal kezekben. Egy lélegzetvételnyi időre elhittük, van még remény. Persze, azt is pontosan tudjuk, hogy e sorok aligha kerülnek bármelyikük elé. Ha tévedünk, minden kellemes csalódást okozó ifjú barátját megajándékozza

A szerk.