MEGOSZTOM

A közös alkotás tartja a virtuális falakat

A huszonöt éve létrejött Élesdi Művésztelep múltjáról és jelenéről az egyik alapító művész, Balázs Imre Barna válaszolt az Újvárad kérdéseire.

Kiben, kikben fogalmazódott meg a művésztelep ötlete, honnan indult, miért esett a választás Élesdre? Mi motiválta a művésztelep létrejöttét, hogyan valósult meg a kezdetekben?

A Magyar Képzőművészeti Egyetem 1996-1997-ben első- és másodéves festő és grafikus szakosai egy kis csoportjának elhatározása révén alakult meg az első Élesdi Művésztelep. Az ok egyszerű volt, nyáron se szakadjon meg a közös alkotási lehetőség, valamint egy kialakulóban lévő baráti társaság tagjai együtt tölthessenek pár hetet a nyárból. A csapat magja volt a marosvásárhelyi Művészeti Líceum  1994-ben érettségizett osztályából Bodoni Zsolt, Balázs Imre Barna, Incze Mózes, Szász Sándor, a második évtől Herman Levente, valamint a sepsiszentgyörgyi születésű Kovács Lehel.

Bodoni István, Zsolt édesapja elvállalta azt a helyi szervezési munkát, amelyet Budapestről nehezen lehetett volna bárkinek is kézben tartani, azt hiszem ez mérvadónak tűnt akkor, ezért választottuk Élesdet helyszínnek. Sokan életükben akkor jártak először Élesden. Nekünk, Zsolt osztálytársainak korábban már megadatott, hogy ott tölthettünk pár napot, ennek ellenére a művésztelep közben fedeztük fel Élesdet és környezetét, ismerkedtünk meg az ott élő magyar fiatalokkal. A kötődés a városhoz észrevétlenül alkult ki, és minden évben nagyon vártuk, várjuk a mai napig is azt a pár hetet, amit ott tölthetünk.

Hogyan sikerült körülményeket teremteni a munkához, kik segítették, támogatták a telepet az évek során?

A körülmények megteremtése minden évben egy komoly feladat volt, annak ellenére, hogy akadtak olyan helyszínek, ahova vissza-visszatértünk. Nem csak az alkotási helyszín volt évről-évre kérdéses, de minden más (szállás, étkezés) is. Szerencsére a résztvevők hozzáállása, valamint a helyiek segítőkészsége mindig kisegített. A már említett Bodoni Zsolt szüleinek segítsége elengedhetetlen volt, de a katolikus pap és a református lelkészek nyitottsága és segítségnyújtása is megemlítendő.

Előfizető vagyok, belépek!

Az Újvárad folyóirat támogatóinak különleges tartalmakkal kedveskedünk, melynek előnyeit Ön is élvezheti, amennyiben regisztrál.

Előfizetői csomagok: 3 hónap – 15 lej, 6 hónap – 25 lej, 12 hónap – 50 lej