MEGOSZTOM

Nagyvárad szecessziós kapui

A homlokzattól a kapukulcsig. Építészet és iparművészet egysége a századfordulós Nagyváradon címmel tart vetítéssel egybekötött előadást június 24-én, pénteken 19 órától a Léda-házban Hausmann Cecília képzőművész.

Bár a szecesszió a dekoratív megújulás mozgalmaként nőtte ki magát, a köztudatban elsősorban építészeti stílusként él. Ennek egyik oka, hogy éppen az iparművészeti részletek – használati tárgyak, bútorok, kapuk, kilincsek, ablakkeretek, virágtartók és szellőzőnyílások – szecessziós örökségünk legsérülékenyebb részei. Az előadás Nagyvárad századfordulós hagyatékának alig tárgyalt, eltűnőben lévő díszítőművészeti részleteivel példázza azt, ahogyan az első modern stílus a városlakók életének minden szegletében jelen volt. Ezeknek értéke nem csak szentimentális, elvesztésük nagyban befolyásolhatja Nagyváradról, mint szecessziós városról való képünket is.

Hausmann Cecília (1988) képzőművész, iparművész. Keramikusi és grafikusi tanulmányai után a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Filozófia karán művészetelméleti témával szerzett doktori fokozatot. 2019-ben porcelánműhelyt alapított Nagyváradon. Jelenlegi kutatási témája a magyar modernista építészek síremléktervező munkássága a Kárpát-medence zsidó temetőiben. 

A Holnap Kulturális Egyesület évadzáró rendezvényére minden érdeklődőt szeretettel várunk.