MEGOSZTOM

„Nem baj, ha piszkos lesz az ujjunk”

A Fecsegő Ecsetek művészetterápiás műhelyről

Bencze Blanka Szatmárnémetiben született, középiskolai tanulmányait a nagyváradi Művészeti Líceum ruhatervezői szakán végezte. Pályaválasztáskor körvonalazódott számára, hogy pszichológus szeretne lenni, ezért felvételizett a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia karára. A mesteri utolsó évében azonban úgy érezte, szeretné kitölteni az az űrt, amit a művészet gyakorlásának hiánya hagyott benne – ekkor született meg a Fecsegő Ecsetek foglalkozás ötlete. A Fecsegő Ecsetek Kolozsváron indult, az Életfa Családsegítő Egyesületnél, majd a Planetarium Kids fogadta be, ezek után költözött haza Váradra, ahol március óta számos gyermek tapasztalhatta meg a művészet és pszichológia e különleges formáját.

A Fecsegő ecsetek művészetterápiás jellegű foglalkozás, amely Blanka elmondása szerint a „mindenhol jelenlevő alkotó- és teremtőképességre” épít, egyelőre elsősorban gyerekek számára. Az alkalmak során a festésen kívül változatos művészeti technikákkal ismerkedhetnek meg a Blankához látogatók: „Szeretném, hogy a gyerekek többféle képzőművészeti eszközön keresztül tekinthessenek be a művészetek világába, ezáltal képesek legyenek a felzárkózásra és önmaguk kifejezésére” – vallja Blanka.

Az egyéni és csoportos alkalmak során a gyermekek és kamaszok heti rendszerességgel vesznek részt a foglalkozásokon. Bár ez elsősorban egy pszichológiai jellegű foglalkozás, amely a művészetet használja eszközként, Blanka elmondása szerint gyakran olyan gondolatok is felmerülnek, amelyeket egy klasszikus tanácsadás során nehezebb lett volna előcsalogatni. „Az alkotás során könnyen felszínre kerülnek a konfliktusok, vagy bármi, ami bennük zajlik. Annak vagyok a híve, hogy már egészen kicsi korban adjunk ecsetet a gyerek kezébe, és engedjük, hogy pingálja össze a falat. Rajzolja ki magából, ami benne van. Azáltal, hogy maszatol, és minden festékes lesz, igen mély dolgok történnek”. Blanka szerint mindennek a belső gyógyulásban és konfliktuskezelésben is fontos szerepe van: „Erre fektetem a kicsiknél a hangsúlyt: a maszatolásra. Nem baj, ha kezünk-lábunk festékes lesz, mert végül megmossuk a kezünket, és kimossuk a ruhánkat. A nagyobbaknál egy alkalom kicsit komplexebb, nagyobb hangsúly kerül a pszichológiai részre, sokkal többet fecsegünk.”

A csoportos foglalkozás három részből áll. Először az aznapi érzések kerülnek megosztásra, majd egy Blanka által ajánlott téma köré épül a művészeti tevékenység. A nagyobbak foglalkozásán Blanka elmondása szerint nagyon komoly témák is elő szoktak kerülni, ezért fontos a bizalmi légkör kialakítása. Minden csoportos foglalkozást egy kisebb kiállítás zár, ahol, akinek kedve tartja, mondhat néhány gondolatot a munkájáról. Ez nem kötelező, de Blanka szerint általában ekkorra mindenki szeretne valamit megosztani az aznapi megélésekről, és a gyerekek legtöbbször nagyon büszkék az alkotásaikra. Mivel kis létszámú csoportokkal dolgoznak (5-10 fő), jut idő és figyelem az egyéni problémákra is, ám Blanka szerint a Fecsegő Ecsetek lényege nem a diagnosztizálás és a pszichológiai következtetések levonása, hanem az, hogy a résztvevők jól érezzék magukat, és kiadják magukból a feszültséget.

A gátlások feloldásában a foglalkozásokon alkalmazott képzőművészeti technikáknak is szerepük van. A már említett maszatolástól kezdve, itt az óvodában, iskolákban begyakorolt szabályok felrúgása is megengedett: lecsoroghat a festék az asztalra, nem kötelező a körvonalakon belül maradni színezéskor. Mindennek az a szerepe, hogy bár lényegesen mások a gyerekek iránti elvárások óvodás- és iskoláskorban, mégis biztosítva legyen számukra egy hely, ahol lehetőségük nyílik absztraháló képességüket fejleszteni, amely Blanka szerint nagyon fontos képességük lesz majd további életük során.

A foglalkozások végén a szülők részéről történő visszacsatolás is fontos szerepet kap, ám Blanka hangsúlyozza, itt sem a rajzok elemzése a hangsúlyos, hanem az, hogy egy-egy Fecsegő Ecsetek alkalom teret enged a belső világ szabad megélésének a művészet eszközeinek segítségével. A Fecsegő Ecsetek mottója ezért rajz-old-ki, „azaz rajzolunk, és közben kioldjuk a feszültségeket magunkból” – mondja Blanka.

A Fecsegő Ecsetek tervei között szerepel egy kiállítás megnyitása a résztvevők munkáiból, továbbá felnőtteknek szóló élményfestés-nap szervezése, ezért a művészetekre nyitott felnőtteknek is érdemes követnie a Fecsegő Ecsetek műhely híreit.