MEGOSZTOM

Búcsú Neumann Ottótól

Február 25-én érkezett a hír, hogy életének 78. évében Budapesten – szülővárosában – elhunyt Neumann Ottó tanár, újságíró, akinek Karrierkeringő című regénye a múlt év őszén jelent meg a Holnap Kulturális Egyesület kiadásában Nagyváradon, ahol a szerző kisgyermek korától több évtizeden át élt.

Alig két esztendőn át voltunk kollégák rövid időre teljesen szabaddá vált sajtónk hőskorában a Bihari Naplónál, ahol ő a politikai rovatot erősítette. Tegyük hozzá, a rovat a kilencvenes évek elején nagyjából annyi emberből állt, mint most a teljes szerkesztőség. Egyaránt voltak a munkatársai közt kiváló, tapasztalt tollak, s ifjú tehetségek. Amit emlékként azokból az időkből őrzök, az a derűs nyugodtság, az alaposság, a háttér- és véleményanyagai pontossága. Mondhatni amolyan igazi tanár úr volt abban a váradiasan tarka, költőkkel teli társaságban. Mi más is lehetett volna, hiszen az 1943-as születésű, tehát a BN indulásakor 47 éves Ottó Kolozsvárt szerzett történelem szakon diplomát a Babes-Bolyai Tudományegyetemen, majd Bihar megyei falvakban tanított magyar és román tannyelvű iskolákban egyaránt. Ez a vidéki iskolai közeg köszön vissza a Karrierkeringőben, ami valószerűtlen fordulatokkal, ám mindvégig a megtörténhetőség keretei közt maradva viszi magával az olvasót egy falusi iskola tanári szobájától a Ceaușescu-rendszer elitjének zárt világáig. A hetvenes-nyolcvanas évek fordulójának Romániájában játszódó regény hiteles korrajz, két, mondhatni majdnem mindenáron érvényesülni próbáló magyar fiatalember története. Egyikükben fel-felsejlik magának a szerzőnek a figurája is.

Neumann Ottó 1992-ben visszatelepült Budapestre, s nyugdíjazásáig a Magyar Hírlap munkatársa volt, de a váradi kollégákkal sem szakadtak meg teljesen a kapcsolatai. Aztán 2018 novemberében kaptuk meg tőle a regény szinposzisát, a kérdéssel: „kiadnátok-e?” Az igenlő válaszra jött nemsokára a teljes kézirat, aztán a kiadás elindult a maga útján, szerkesztés, pályázás, tördelés, végül múlt év szeptemberében jelent meg. Bemutatóját októberben, a járvány miatt csak online formában tarthattuk meg, s örültünk, hogy többen követték figyelemmel, mint egy átlagos hagyományos könyvestet.

„Az én életem részei voltak ezek a dolgok, persze van benne fikció is. A kitalált figuráknál is nagyon sok minden megtörtént” – fogalmazott, amikor Simon Judittal kettesben a könyvről faggattuk. Aki ezekre a megélt dolgokra kíváncsi, olvassa el a Karrierkeringőt, s emlékezzen szeretettel a szerzőjére.

Nyugodj békében, kedves Ottó!

Neumann Ottó regénye a Holnap Könyvek online boltjában megrendelhető.

Illusztráció: Antoniu Paună rajza (Forrás: Neumann Ottó Facebook oldala)