MEGOSZTOM

Biró Árpád Levente könyvbemutatója az V. Fux Feszten

Október 6-án, 18 órai kezdettel mutatjuk be az V. Fux Feszt – Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválján Biró Árpád Levente: Mesék a paraván mögül – Szemelvények a nagyváradi művészi bábjátszás történetéből (1950-1989) című tanulmánykötetét az Árkádia Bábszínház előterében. A szerző beszélgetőtársa Botházy-Daróczi Réka, a Szigligeti Színház Lilliput Társulat művészeti vezetője. A könyvet a Holnap Kiadó adja ki. Mindenkit szeretettel várunk!


A könyv ismertetője:
Hiánypótló kötetet tart kezében a tisztelt olvasó, a szó legszorosabb értelmében. Bíró Árpád Levente nagyon nagy szolgálatot vállalt magára: láthatóvá tenni a láthatatlant.
Amellett, hogy a kötetben számtalan (báb)színháztörténeti érdekességet fedezhetünk fel, lapozás közben érezni: olyan dokumentumot tartunk kezünkben, amely emlékeztet, hogy egy rövid időszakot leszámítva a bábszínháznak mindig is harcolnia kellett a létjogosultságáért. A korabeli ideológiai elvárások, a fenntartó által szabott korlátok, a színházi szakma perifériáján való létezés mind olyan akadály volt a műfaj alkotóinak, amit kitartással, alázattal, hatalmas tehetséggel és szorgalommal győztek le.
Örömmel tölt el, hogy nem tűnik el nyomtalanul az elmúlt több mint hét évtized, mert ha van krónikás, nem vész a feledés homályába Fux Pál, Kovács Ildikó, Szele Vera, Bölöni Vilmos vagy Dankó János neve és munkája. Ha van krónikás, van történelem.


Botházy-Daróczi Réka, a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulatának művészeti vezetője


A borítót Ozsváth Zsuzsa tervezte.