MEGOSZTOM

Vívódások vendégmunkán

D. Mészáros Elek 2021. Albion fóliasátrai alatt. Holnap Kulturális Egyesület, Nagyvárad, 142 old.

Egy remek riportfüzér D. Mészáros Elek könyve, melyet főképp azoknak érdemes elolvasniuk, akik vendégmunkásként indulnak el külföldre azért, hogy pénzt keressenek, de nem tudják, hogy mi is ennek az ára valójában. Ezen tapasztalatokat kínálja saját élményei alapján a publicista.

D. Mészáros Elek újságíróként és szerkesztőként ismert. 1961-ben született Székelyhídon. 2002 óta számos lap munkatársa és szerkesztője is egyben: Bihari Napló, Reggeli Újság, Erdélyi Riport, Biharország, 2014 óta Bokor András-sajtódíjas. 

Az Albion fóliasátrai alatt című könyv írásai a szerző tapasztalatait és nehézségeit mutatja be közel fél év leforgása alatt az angliai Gloucesterhire megyében, ahol elsősorbn bolgárok, románok, lengyelek körében dolgozott. Amellett, hogy a mindennapi munka keserves és nehéz, az itt dolgozóknak meg kell küzdeniük a szinte mindennapi esővel és széllel, vagy éppen az éjszaka közepén dorbézoló és alkoholizáló társaikkal. Ettől pedig csak az rosszabb, hogy családjuktól távol kell lenniük. Egyeseknek ez a legnehezebb. Tönkrement házasságok, megromlott kapcsolatok és elhanyagolt emberek állnak e munka, e kecsegtető pénzkereseti lehetősség mögött. Ez a ráfizetés.

Nemcsak férfiak, hanem nők sorsdrámái is megíródnak itt, – saját élmények mellett a brit farmon megismert emberek történetei – akik gyerekeiket hagyják otthon azért, hogy pénzt keressenek, és könnyebb legyen a felnevelésük. Mi is az, ami erőt ad az embernek egy ilyen szituációban: a kábítószeres cigaretta, amelynek hatására egész nap nehézségek nélkül megy a munka, vagy esetleg azok a szálak, melyek az otthonához kötik az embert? Olvassák el a kötetet, s meglesz a kérdésekre adott válasz is.

A könyv megtalálható a hétvégén a Csíkszeredai Könyvvásáron a Holnap Könyvek – Újvárad standon, illetve a nagyváradi Festum Varadinum idején a Léda házban a könyves programok alkalmával a könyvstandnál.

Nagy Lilla, a PKE magyar nyelv és irodalom szak, II. éves hallgatója, az Újvárad mentori programjának résztvevője