MEGOSZTOM

Színházi díjak Besztercétől Kisvárdáig

Az évad zárásaként több városban is szakmai díjakat adtak át színházi alkotóknak. Elismeréseket összehasonlítani nem illendő és nem is célszerű. A rendezők, színészek – őket szokás díjazni – tudásuk legjavát adják az előadások megalkotásába, a díjak munkájuk elismerését jelentik.

Mi, nézők pedig örülünk vagy bosszankodunk, hogy éppen mit és kit ítéltek az elismerésre méltónak a szakemberek alkotta bíráló grémiumok. Más kérdés, amikor szakmai díjról nem szakemberek, hanem kinevezett illetők döntenek. Itt akár gonoszkodhatnék is kicsit, de nem teszem.

Két városban örülhettek, vagy búsulhattak a színházi alkotók: Kisvárdán és Besztercén (a sorrend időrendi). Előbbi magyarországi kisvárosban a 33. magyar színházak fesztiválja után ismertették és nyújtották át a díjakat.

Utóbbi romániai városban az UNITER ismertette, hogy a jelöltek közül ki nyerte el az ország legrangosabb színházművészeti díját.

S mert mindkét esetben hosszú az elismertek lajstroma, a romániai magyar társulatok, művészek neveit sorolom, egy kivétellel.

A kivétel Horia Suru, aki Székely Csaba Bánya-trilógiájának színpadra állításáért nyerte el a legjobb rendezőnek járó UNITER-díjat. A bukaresti Teatrul Dramaturgilor Romani színházban három estén át, folytatásban játszották a mű darabjait.

Besztercén a 30. UNITER-gálát tartották, az elsőt az alapító elnök, jeles művész Ion Caramitru hiányában, aki néhány hónappal ezelőtt vonult vissza a földi létből. Lucian Romașcanu, művelődési miniszter videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket és elmondta, ideje, hogy Besztercének is legyen színháza. A színpadon megszólalók természetesen támogatták az ötletet.

Nekem meg az jutott eszembe, hogy Nagyváradon öt társulattal működik két hagyománnyal rendelkező színházi intézmény, s mindkettő sorsa sanyarú, sőt bizonytalan. A miniszter, a művészek új színház alapításáról beszéltek, de utóbbiak azt is hangsúlyozták, hogy meglévő színházaknak tartaniuk kell a megszűnéstől.

Visszatérve a díjakra. A Román Színházi Szövetség, azaz az UNITER szabályzata szerint két, elsősorban színházi kritikusokból álló zsűri dönt a díjak odaítéléséről. Egyik társaság megnézi az előadásokat és kiválasztja minden kategória három jelöltjét. A második zsűri, amelyben szintén jeles színházi szakemberek foglalnak helyet, megnézi a javasolt előadásokat és a jelöltek közül kiválasztja a díjra legérdemesebb alkotót, illetve előadást.

Idén a 2021-ben bemutatott előadásokról, a második fordulóban Mihai Constantin színész, Doru Mareș színházkritikus, Viorica Petrovici díszlettervező, Tania Popa színésznő, Theodor Cristian Popescu rendező döntöttek.

A grémium Váta Lórándnak, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészének ítélte a legjobb férfi főszereplő díjat a Lopahin Jermolaj Alekszejevics szerepében nyújtott alakításáért, a Jurij Kordonszkij rendezte Cseresznyéskert című előadásban.

A legjobb férfi mellékszereplő díjat László Csaba, a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat művésze nyerte el, a Radu Afrim jegyezte Grand Hotel Retrómadár című előadásban, Szilveszter Zita szerepében nyújtott alakításáért.

A közönség online szavazhatott, és választotta ki a jelöltek közül a tavalyi év szerinte legjobb alkotóit. A színházkedvelő szavazók a székelyudvarhelyi Oláh Réka – Nagy Fanni alkotópárost választotta debüt díjra a kirakat-színház díszletterveiért. A szavazók szerint az elmúlt év legjobb rendezője Fehér Balázs Benő, a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat tagja, aki Boris Vian Piros fű című előadását rendezte. A legjobb férfi főszereplőnek a közönség is Váta Lórándot választotta.

Besztercétől alig pár ugrás Kisvárda, ahonnan számos díj érkezett a hazai magyar színházakhoz.

A 33. Magyar Színházak Kisváradai Fesztiválon Csuja László rendező, Hajdu Imelda színművész, Herczeg T. Tamás rendező, Török Viola rendező és Zalán Tibor költő, író, drámaíró bírálták a versenyelőadásokat.

A díjak elnevezésében kénytelen vagyok az MTI-re hagyatkozni, Kisvárdán ugyanis másképpen nevezik az elismeréseket, mint a fesztiválokon, színházi versenyeken szokás. A hírügynökség tudósítását pár, a díjak és társulatok szempontjából fontos információval kiegészítem.

A legjobb előadás díját a Nagyváradi Szigligeti Színház előadásának, a Botos Bálint rendezte Az öngyilkosnak ítélte a szakmai zsűri. (Erről a produkcióról a júliusi Újváradban olvashatják értékelésünket.)

Az új vígjátéki átjárások megteremtéséért a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatot, a Keresztes Attila rendezte A doktor úr című előadásáért díjazták. (Gondolom, ez fedi a legjobb rendezést.)

Galló Ernő, a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat művésze A doktor úr című előadásban „nyújtott virtuóz színészi játékáért”, Hunyadi István, a nagyváradi Szigligeti Színház művésze Az öngyilkos című előadásban „szerepe expresszív megfogalmazásáért”, Barabás Árpád, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Száll a kakukk fészkére című előadásában nyújtott „intenzív színpadi jelenlétéért” vett át díjat.

A 30 éven aluli művészeknek járó Teplánszky-díjat a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata Woyzeck című előadásának „revelatív színpadi ábrázolásáért” az előadás látványtervezője Szőke Zsuzsi kapta.

Meleg Vilmost, a nagyváradi Szigligeti Színház művészét, aki az utóbbi években a váradi filharmóniát igazgatta, Életmű-díjjal tüntették ki. Ezt az elismerést a szaktárca által felkért, háromtagú szakmai bizottság (Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza, valamint a kisvárdai fesztivál igazgatója; Balogh Tibor dramaturg, színikritikus, a fesztivál művészeti tanácsadója, valamint Pataki András rendező) adományozta – írja az MTI.

Képünkön Váta Lóránd és Hunyadi István

Simon Judit