MEGOSZTOM

Egy szalontai fésűs a nagy háborúban

Dánielisz Endre 2021. Galíciától a Garda-tóig. Holnap Könyvek Kiadó, Nagyvárad, 120 old.

A könyv, Dánielisz Endre II. (1893-1984), egykori nagyszalontai lakos háborús naplóbejegyzései alapján készült, aki apja mesterségét folytatva fésűs kisiparosként tevékenykedett az első világháborúba való besorozásáig. Fiatalon megjárva a poklok poklát, saját bőrén tapasztalta az 1914 és 1918 között zajló első világháború véres küzdelmeit, előbb az orosz, majd az olasz fronton. Katonaéveiről naplót vezetett, összesen három füzetben, melyet fia, Dánielisz Endre III., az immár 97 éves irodalomtörténész, helytörténész adott közre, kiegészítve a kitépett részeket édesapja hangfelvételeivel, amelyeket 1982-ben rögzített (apja ekkor 90 éves).

A naplóbejegyzések olvasása közben betekintést nyerhetünk egy fiatal mindennapjaiba, a nagyszalontai békés hétköznapokból indulva belecsöppenünk a halál torkába, a háború valóságába. 

A naplóbejegyzések stílusa tárgyilagos, letisztult tényközléshez áll közel, néhol humorosak a bejegyzések, bár ez meglehetősen ritka. Egyszerű nyelvezetén keresztül magával ragadja az olvasót, s hiteles kordokumentumként szolgál.

A könyvet olvasva szinte érezhető a fájdalom egy-egy sor mögött. „Nem is képzeli az ember, hogy mennyit képes elviselni. Nem túlzás azt leírnom, hogy többet kibír egy ember, mint egy jószág.” (1915. feb. 21.)

Dánielisz Endre II. naplóját érdemes elolvasni mindazoknak, akik betekintést szeretnének nyerni a múlt történéseibe, egy ifjú tollán keresztül. Nagyszerű olvasmány lehet azoknak, akik szeretik a történelmet, a szívszorító történeteket, s megtapasztalni készek azt, hogy igenis van fény az alagút végén, még ha nehéz is néha hinni ebben.

A mű megtalálható a hétvégén a Csíkszeredai Könyvvásáron a Holnap Könyvek – Újvárad standon, továbbá a Festum Varadinum idején a Léda házban a könyves programok idején a könyvstandnál.

Molnár Edina, a PKE magyar nyelv és irodalom szak, II. éves hallgatója, az Újvárad mentor programjának résztvevője