MEGOSZTOM

A nyelvész világa, a szótárakon túl

Magyari Sára 2021. Sügérségtől incelekig – női szemmel. Holnap Kulturális Egyesület, Nagyvárad, 172 old.

Nyelv, közösség, perspektíva. Ez a három alapvető kifejezés jutott az eszembe, amikor kezembe vettem, és elolvastam az egyszerre fantáziadús és valósághű rövid írásokat. Magyari Sára 2021-es kötete mintha a Takázás című művének a folytatása lenne.

Ezek a szövegek élethű, fantáziadús írások, mivel a szerző saját tükrén keresztül láttatja a világot, ám objektív igazságokat is megelevenít. Fantáziadús, mert olyan fogalmakkal illet egy-egy emberi vonást vagy jelenséget, amelyekkel a hétköznapi életben nem igazán találkozhatunk, sőt egyes szavakkal még szótárakban sem, lásd sügérség. Ugyanakkor valósághű is, mert olyan történeteket mesél el, amelyek vagy sajátjai, vagy általa ismert személyeké. A szerzőről az jut szembe, hogy életművész, örökmozgó, életvidám. Ezekkel a tulajdonsággal tudnám őt jellemezni, mindez írásaiból is visszaköszön. Megismerhetjük a nyelvészt, az antropológust, a trénert, az életművészt és a nőt – egyszerre. 

Bárkinek, akárkinek ajánlom a kötetet, hiszen mindenki megtalálhatja magának a megfelelő témát, gondolatot, stílust, amelyet érdemesnek tart elolvasni, szakmai képzettségétől függetlenül. 

A könyv megtalálható a hétvégén a Csíkszeredai Könyvvásáron a Holnap Könyvek – Újvárad standon, illetve a nagyváradi Festum Varadinum idején a Léda házban a könyves programok alkalmával a könyvstandnál. A könyvről a szerzővel május 19-én, csütörtökön 18 órától a nagyváradi Bunyitai könyvtárban beszélget Bozsodi-Nagy Orsolya.

Ferenczi Nátánáel, a PKE magyar nyelv és irodalom szak, II. éves hallgatója, az Újvárad mentor programjának a résztvevője